در مسیر دریاییقشم به جزیره هرمز کوههایی به رنگ زرد ، سفید و قرمز دیده میشود. در میان این کوهها ، کوه سرخ رنگی وجود دارد که خاکش خوراکی است و مردم محلی از خاک سرخ آن به عنوان ادویه در تهیه یک غذا به نام « سوراغ » ، طبخ ماهی و نان و تهیه ترشی ، مربا و سُس استفاده میکنند. مردم محلی این کوه را « گِلَک » مینامند و خاک سرخ آن را مانند نمک در تهیه انواع غذاها مصرف میکنند. این کوه با ارتفاع تقریبی ۲۰۰ متر در جنوب جزیره هرمز قرار گرفته و از خاک آن در صنایع سرامیک سازی و رنگسازی نیز استفاده میشود. این خاک خوش رنگ جایگاه ویژه ای در تهیه غذاهای بومی این جزیره دارد و از آن برای پخت بسیاری از غذاهای دریایی و حتی نان محلی هرمز به نام ‘تُمشی’ استفاده می شود. برای این کار مردم محلی ابتدا گلک را در آب مخلوط و پس از ته نشین شدن خاک ، آب سرخ حاصل را با نمک به دست آمده از دل کوه های این جزیره حل و سس محلی تهیه می کنند. در حقیقت سس به دست آمده از این فرایند ، خمیر مایه بسیاری از غذاهای محلی هرمز را تشکیل می دهد و می توان رد پای آن را به عنوان یک مکمل اصلی در تهیه غذاهای این جزیره به خوبی مشاهده کرد. تمام مردم منطقه مقداری از خاک سرخ این کوه را که به آن خاک معدن میگویند در خانه خود دارند و در پخت انواع نان و ماهی در کنار سایر افزودنیها به عنوان طعم دهنده از آن استفاده میکنند. این خاک بسیار نرم است و نیازی به صاف کردن ندارد. --- --- ...
رویارویی پرتغال و انگلیس... donya-e-eqtesad.com 20/11/1562 تاریخ گروه تاریخ اقتصاد: از نظر مزایای اساسی که قدرتهای غربی از تماس با ایران به دست آوردند، قرن شانزدهم/ دهم را باید از آن پرتغالیها دانست. انگلیسیها سر...ادامه مطلب»
بازپس گیری هرمز ... parseed.ir 22/04/1622 تاریخ تصرف و پسگیری جزیره هرمز که به مدت ۱۱۶ سال طی اشغال هرمز از سال ۱۵۰۷ (زمان پادشاهی شاه اسماعیل یکم) در تصرف امپراتوری پرتغال بود در سال ۱۶۲۲ و با کمک...ادامه مطلب»